فهرست مطالب

مجله مدیریت فرهنگ سازمانی
پیاپی 72 (تابستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/03/26
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مرضیه بخشی ریزی، اسدالله کردنائیج*، احمد آکوچکیان، سید حمید خدادادحسینی صفحات 105-119
    هدف

    هدف از این مقاله دستیابی به فهم مبانی روش شناسی تصمیم گیری استراتژیک است که بر مبنای دلالت های روش شناسانه قرآن کریم و با نمونه سوره انفال انجام پذیرفته است.

    روش

    این مقاله مبتنی بر سازکار ترکیبی دو روش دلالت پژوهی و همچنین منطق دلالت در ادبیات علم اصول است. در این زمینه، برای تحلیل داده ها از تحلیل مضمون و تحلیل محتوا در نرم افزار Atlas.ti بهره برده شده و برخی از دلالت های مبتنی بر مبانی روش شناسی تصمیم گیری استراتژیک فهم و تبیین شده اند.

    یافته ها

    حاصل این فرایند روشمند استخراج 120 کد اولیه، 16 مضمون پایه، و 4 مضمون سازمان دهنده بوده است که در ذیل روش شناسی تصمیم گیری استراتژیک قرآن بنیان شکل گرفته اند.

    نتیجه

    درنهایت، دلالت های روش شناسانه تصمیم گیری استراتژیک در ذیل چهار عنوان کلی نظام روش شناسی تصمیم گیری استراتژیک، مولفه های اثربخش در فراوری روش های تصمیم گیری های استراتژیک، مکان یابی شواهد برای فراوری تصمیم گیری های استراتژیک، و کیفیت و نیکویی تبیین سامان یافته اند.

    کلیدواژگان: مبانی پارادایمی، روش شناسی، تصمیم گیری استراتژیک، پارادایم قرآن بنیان، روش شناسی تصمیم گیری استراتژیک
  • علی رضا هاشمی، رضا طهماسبی، علی نقی امیری*، سید مجتبی امامی صفحات 121-140

    هدف این پژوهش فهم کنش نهادی مدیریت منابع انسانی است. برای انجام پژوهش، 20 مصاحبه نیمه ‏ساختاریافته بر اساس نمونه‏گیری هدفمند و اشباع نظری صورت گرفت و از طریق تحلیل مضمون 68 مضمون پایه، 14 مضمون سازمان‏دهنده و 4 مضمون فراگیر پس از کدگذاری مجدد انتخاب شد. مضامین فراگیر عبارت اند ‏از زمینه نهادی، کنش‏ها، تضادها، اقدامات و مضامین سازمان‏دهنده زمینه نهادی HRM عبارت اند از پیچیدگی نهادی، نوع فعالیت، تغییر نهادی، کنشگران HRM. کنشگران HRM از طریق هوش نهادی ابعاد زمینه نهادی را درک می‏کنند و اقدامات خود را با منطق HRM از طریق دو دسته کنش فعال و غیر‏فعال معنا می‏بخشند؛ به عبارتی جاری‏سازی اقدامات بر اساس شیوه معنابخشی به منطق نهادی در منطق HRM است. کنش‏های فعال شامل کار نهادی و کارآفرینی نهادی، سفارشی‏ سازی، متنوع‏ سازی گزینشی، ترکیب کردن، اهرم‏ سازی، به‏روزآوری، بازآفرینی، و یکپارچه‏ سازی منطق‏های نهادی در منطق HRM و کنش‏های ساختاری سازماندهی کنش‏گرا و شبکه ‏سازی و چابک‏سازی است. کنش‏های غیرفعال شامل مشروع‏سازی منطق HRM در زمینه پیوند سست، اولویت‏دهی، استانداردسازی، و متناسب‏سازی منطق‏های نهادی در منطق HRM و تعدیل و برون‏سپاری ساختار می‏شود. این کنش‏ها در پاسخ به سه دسته از تضادها، شامل تضاد منطق HRM با منطق‏ه ای نهادی، تضاد منطق HRM با منطق‏های نهادی متعارض و تضادهای منطق HRM (شامل تضاد منطق HRM با منطق سازمان، تضاد بین منطق اقدامات، تضادهای درون منطق اقدامات HRM) است. بر اساس یافته‏ ها، الگوی مفهومی پژوهش ارائه شد.

    کلیدواژگان: پیچیدگی نهادی، تضاد منطق‏ ها، کنش نهادی، مدیریت منابع انسانی
  • زینب مولوی*، مهناز حاجی نقی صفحات 141-160
    هدف
    در صورت قطع ارتباطات موثر درون سازمان پدیده سکته درون سازمانی ظهور می یابد. بنابراین، توجه به عوامل موثر بر بروز سکته درون سازمانی اهمیت ویژه ای دارد. هدف پژوهش حاضر شناسایی عوامل موثر بر بروز سکته درون سازمانی در سازمان های دولتی استان قم است.
    روش
    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی است و به روش کیفی انجام گرفت. جامعه پژوهش همه خبرگان آشنا به موضوع پژوهش و دارای تخصص و تجربه در زمینه رفتار سازمانی و منابع انسانی بودند که حداقل 10 سال سابقه فعالیت در سازمان های دولتی استان قم داشتند. به روش قضاوتی و با معیار اشباع نظری داده ها 18 نفر انتخاب شدند. ابزار پژوهش مصاحبه نیمه ساختاریافته بود. برای تحلیل داده ها، روش تحلیل مضمون و کدگذاری استفاده شد.
    یافته ها
    بر اساس نتایج، در مجموع 29 عامل شناسایی شد که در شش طبقه فرعی و دو طبقه اصلی قرار گرفتند. عوامل فردی موثر بر بروز سکته سازمانی در سازمان های دولتی در سه طبقه فرعی قرار گرفت که عبارت اند از منفی گرایی (با سه مفهوم)، ضعف مهارت های ارتباطی (با پنج مفهوم)، و عدم گشودگی (با دو مفهوم). عوامل سازمانی/ مدیریتی در سه طبقه فرعی قرار گرفت که عبارت اند از عوامل ساختاری (با ده مفهوم)، بستر ارتباطی نامناسب در سازمان (با پنج مفهوم)، و عوامل مدیریتی (با چهار مفهوم).
    نتیجه
    استفاده از این پژوهش به مدیران و دست اندرکاران سازمان های دولتی استان قم کمک می کند تا عوامل انسدادکننده ارتباطات را در سازمان شناسایی و کنترل کنند و از ارتباطات روان و موثر در سازمان بهره مند شوند.
    کلیدواژگان: ارتباطات موثر، انسداد ارتباطات، سکته سازمانی
  • یوسف وکیلی*، سعید جعفری نیا، اکبر حسن پور، مهدی خرم راد صفحات 161-175

    هدف از این پژوهش شناسایی و رتبه ‏بندی نقش‏های مدیران منابع انسانی در حوزه سلامت و درمان است. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت داده‏ها آمیخته (کیفی کمی) است. در بخش کیفی برای شناسایی نقش‏ها از روش فراترکیب استفاده شده است. 177 سند از پایگاه ‏های علمی معتبر جست وجو شد که بعد از غربالگری 87 پژوهش وارد تحلیل شدند. در بخش کمی برای رتبه‏ بندی نقش ‏های منابع انسانی از روش وزن‏دهی آنتروپی شانون استفاده شد. ابزار پرسشنامه برای جمع ‏آوری داده ‏ها به کار رفت. مشارکت‏ کنندگان در پژوهش 10 نفر از مدیران منابع انسانی بخش سلامت و درمان بودند. تحلیل اسناد در گام کیفی منجر به شناسایی 7 نقش برای مدیران منابع انسانی شد؛ شامل نقش ‏های توسعه‏ا ی، نقش کارکردی، نقش حامی و خدمت رسان، نقش‏ های ارتباطی، نقش پیشران تغییر، نقش پژوهشگر، نقش ‏های راهبردی. نتایج رتبه ‏بندی نقش‏ های منابع انسانی نشان داد توانمند‏سازی در نقش توسعه ‏دهنده، تسلط در امور حرفه ای منابع انسانی در نقش کارکردی، پشتیبان کارکنان در نقش حامی و خدمات رسان، طراح برنامه و سیاست‏های منابع انسانی، مشاور و تصمیم‏ گیرنده در نقش راهبردی، شبکه‏ ساز/ تیم‏ساز در نقش ارتباطی، نوآوری در اجرای امور در نقش پیشران تغییر، و پیش‏بینی/ فرصت‏طلب‏جویی در نقش پژوهشگر رتبه نخست را دارند. بنابراین، به خط ‏مشی‏ گذاران و مدیران بخش سلامت و درمان توصیه می‏شود که متناسب با تغییرات محیطی به نقش ‏های جدید مدیران منابع انسانی توجه داشته باشند.

    کلیدواژگان: آنتروپی شانون، سلامت و درمان، فراترکیب، مدیران منابع انسانی، نقش
  • محسن یدی، بهرنگ برکتین*، آیتین سعادت ملی صفحات 177-192

    امروزه سازمان ها با دو معضل پیچیدگی و تغییرات زیاد و پی درپی در کسب وکار و فناوری مواجه اند و به اجبار برای بقا در اکوسیستم خود و رقابت با رقبا در پی راه حل ها و روش هایی هستند تا به شکل اثربخش کسب وکار و خدمات خود را مدیریت و روزآمد و بهینه کنند . معماری سازمانی راه حل غلبه بر دو مشکل یادشده است. معماری سازمانی دیدی فنی و از بالا و همه جانبه به سازمان است که همه مولفه های یک سازمان و ارتباطات بین آن ها را مشخص می کند. به بیان فنی تر «معماری سازمانی» مجموعه ای از نقشه های فنی، نمودارها، و مستنداتی است که می توان به کمک آن ها وضعیت فعلی سازمان را ترسیم کرد، گلوگاه ها را تشخیص داد، و وضعیت ایده آل سازمان را ترسیم و سپس برنامه گذار جهت مهاجرت به وضعیت مطلوب را تدوین و عملیاتی کرد. حیطه بحث این مقاله سازمان آموزش و پرورش ایران و به طور خاص واحدهای عملیاتی آن، یعنی مدارس، است. فعالیت مدارس به طور کلی در چهار فرایند کلی ثبت نام، آموزش، ارزشیابی، فارغ التحصیلی خلاصه می شود. در این مقاله فرایند ثبت نام مدارس هیئت امنایی متوسطه دوم سازمان آموزش وپرورش، که هر سال تابستان مخاطب زیادی (ذی نفعان) را دچار چالش می کند، بررسی می شود و با رویکرد معماری سازمانی و طبق روش Architecture Development Method یا ADM، که همان دستورالعمل گام به گام نحوه انجام دادن کار طبق اصول و مبانی چارچوب مشهور توگف است، مدلی مطلوب و بهبودیافته در همه لایه های معماری سازمانی برای آن معرفی می شود. مدل بهبودیافته در سه مدرسه اجرا و نتایج عملکرد آن با فرایند سنتی توسط پرسش نامه مقایسه و ارزیابی شده است. طبق مقادیر به دست آمده از شاخص های آزمون های آماری، مدل پیشنهادی بهبودیافته عملکرد برتری نسبت به مدل سنتی داشته است.

    کلیدواژگان: آزمون های ناپارامتری، آموزش و پرورش ایران، بهبود فرایندها، معماری سازمانی، ADM توگف
  • محمد حکاک*، مرضیه درویش زاده بروجنی، سیده نسیم موسوی صفحات 193-209

    ارتقای سطح کیفیت عملکرد و رسیدن به اهداف و سیاست های سازمان هنگامی تحقق می یابد که نظام ارزیابی موثری با شاخص های مناسب وجود داشته باشد. با وجود اینکه در سال های اخیر اقداماتی در حوزه ارزیابی عملکرد کارکنان صورت گرفته، همچنان سازمان ها از نحوه اجرای ارزیابی عملکرد و نتایج و بازخوردهای آن رضایت ندارند. هدف پژوهش حاضر شناسایی و اولویت بندی مسائل و مشکلات نظام ارزیابی عملکرد در استانداری چهارمحال وبختیاری بود. پژوهش فعلی بر اساس هدف کاربردی و بر اساس نحوه جمع آوری داده ها توصیفی است. جامعه آماری، به روش نمونه گیری هدفمند، متشکل از 36 نفر از خبرگان، شامل 34 نفر از کارشناسان و محققان و مدیران خبره در زمینه ارزیابی عملکرد در استانداری چهارمحال وبختیاری و 2 نفر از استادان دانشگاه، بود. برای گردآوری شاخص ها از روش میدانی و کتابخانه ای و مصاحبه باز با خبرگان استفاده شد و 30 شاخص فرعی در قالب 8 بعد اصلی به دست آمد. برای اولویت بندی شاخص ها پرسشنامه ای طراحی و با روش دلفی فازی غربالگری انجام شد. یافته های تحقیق نشان داد ابعاد اصلی «نظام بهبود و اصلاح عملکرد ضعیف»، «عدم صرف منابع و امکانات برای ارزیابی عملکرد»، «اجرای نادرست و نامناسب ارزیابی عملکرد»، و «ضعف مدیریتی در زمینه ارزیابی عملکرد» به ترتیب دارای بالاترین اولویت در میان ابعاد مسائل و مشکلات ارزیابی عملکرد هستند. در پایان راهکارهایی برای کاهش این مسائل ارائه شد.

    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، استانداری، اولویت بندی مسائل و مشکلات، منابع انسانی
|
  • Marzie Bakhshi Rizi, Asadollah Kordnaeij *, Ahmad Akouchakian, Seyed Hamid Khodadad Hosseini Pages 105-119
    Purpose

    The purpose of this article is to understand the basics of strategic decision-making methodology based on the methodological implications of the Holy Quran and with the example of Surah Anfal.

    Method

    This article is based on the combined mechanism of two methods of denotation research as well as the logic of denotation in the literature of fundamental science. In this regard,, theme analysis and content analysis were used in Atlas for data analysis. ti software, and some implications based on the fundamentals of strategic decision-making methodology were understood and explained.

    Findings

    The result of this methodical process was the extraction of 120 primary codes,16 basic themes 120 primary codes,16 basic themes, and four organizing themes, which were formed under the Qur'an-based strategic decision-making methodology.

    Conclusion

    Finally, the methodological implications of strategic decision-making are organized under the four general headings of strategic decision-making methodology system, effective components in the processing of strategic decision-making methods, location of evidence for strategic decision-making processing, quality and goodness of explanation.

    Keywords: Paradigmatic Foundations, Methodology, Strategic Decision-Making, Quran-Based Paradigm, Strategic Making Decision-Making Methodology
  • Alireza Hashemi, Reza Tahmasebi, Ali Naghi Amiri *, Seyyed Mojtaba Emami Pages 121-140

    The purpose of this research is to understand the institutional action of human resource management. Twenty semi-structured interviews were conducted based on purposive sampling and theoretical saturation, and through thematic analysis, 68 basic themes, 14 organizing themes, and four global themes were selected after recoding. The global themes are the institutional context, actions, conflicts, and practices; Organizing themes of the institutional context of HRM include institutional complexity, institutional change, and HRM actors. HRM actors conceptualize conceptualize the dimensions of the institutional context through institutional intelligence and give meaning to their actions with HRM logic through two categories of proactive and reactive actions. In other words, the implementation of practices is based on the way of giving meaning to the institutional logic in HRM logic. Proactive actions include institutional work and institutional entrepreneurship, customization, bricolage, combination, leveraging, updating, recreating, and integrating institutional logic in HRM logic logic in HRM logic, and structural actions include action-oriented organizing, networking, and making agile. Reactive actions include the legitimization of HRM logic in the context, loose coupling, prioritization, standardization, and proportionate logicinstitutional logic in HRM logic, and downsizing and outsourcing the structure. These actions are in response to three categories of conflicts, including the conflict of HRM logic with institutional logic, the conflict of HRM logic with contradictory institutional logic, as well as the conflicts of HRM logic (including the conflict of HRM logic with the organization logic, the conflict between the logic of HRM practices and the conflict within the HRM practices logic). Based on the findings, the conceptual model of the research was presented.

    Keywords: Human Resources Management, Logic Conflict, Institutional Complexity, Institutional Action
  • Zeinab Molavi *, Mahnaz Hajinaghi Pages 141-160
    Purpose
    In case of interruption of effective communication within the organization, the phenomenon of intra-organizational stroke appears. Since intra-organizational communication is very important, Therefore, paying attention to the factors affecting the incidence of intra-organizational stroke is particularly important. The aim of the current research is to identify the factors affecting the incidence of intra-organizational stroke in government organizations of Qom province.
    Methodology
    The current research was conducted in terms of applied purpose and qualitative method. The research community was all experts familiar with the research subject and had expertise and experience in the field of organizational behavior and human resources, who had at least ten years of experience in government organizations of Qom province. Eighteen people were selected using the judgmental method and theoretical data saturation criterion. The research tool was semi-structured interview. Thematic analysis and coding methods were used to analyze the data.
    Findings
    Based on the results, a total of 29 factors were identified, which were placed in six subclasses and two main classes. Individual factors affecting the occurrence of organizational stroke in government organizations were placed in three subclasses, which are negativity (with three concepts). ; Weakness of communication skills (with five concepts); and lack of openness (with two concepts), organizational/management factors were placed in three subclasses, which are structural factors (with 10 concepts); inappropriate communication platform in the organization (with 5 concepts); and management factors (with 4 concepts).
    Conclusion
    The use of this research will help managers and employees of government organizations in Qom province to identify and control the factors blocking communication in the organization and benefit from smooth and effective communication in the organization.
    Keywords: Communication Blockage, Effective Communication, Organizational Stroke
  • Yousef Vakili *, Saeed Jafarinia, Akbar Hassanpoor, Mehdi Khorramrad Pages 161-175

    The aim of this research is to identify and rank the roles of human resource managers in the field of health and treatment. The research is an applied study in terms of collecting data and a mixed method in terms of data nature. In the qualitative Section, the Meta-synthesis method was used to identify the role of human resource Managers. One hundred seventy-seven documents were searched from reliable scientific databases, and after screening 87 document were included in the analysis. The Shannon entropy weighting method was used to rank the roles of human resource managers. The questionnaire was used to collect data. The participants in the research were ten human resource managers of health and treatment. Analysis of documents in the qualitative phase led to the identification of 7 roles, including Developmental, Functional, and Change pioneer the qualitative phase led to the identification of 7 roles, including Developmental, Functional, Change Pioneer, Employees Advocate and Service Delivery, Communicational, and Strategic roles. The results of the ranking of human resources showed that empowerment in the role of developer, mastery in the professional affairs of human resources in the role of functional, support of employees in the role of Advocate employee advocate and Service Delivery, designer of human resources programs and policies, Advisor and decision maker in the role of strategic, networking/team-building in the role of communication, innovation in the implementation of affairs in the role of change pioneer and forecaster/opportunist in the role of the researcher were ranked first. Therefore, policymakers and managers of the health and treatment sector are advised to pay attention to the new roles of human resource managers in accordance with environmental changes.

    Keywords: Role, Human Resource Managers, Meta-Synthesis, Health, Treatment, Entropy Shannon
  • Mohsen Yadi, Behrang Barekatain *, Aitiin Saadat Melli Pages 177-192

    Nowadays, enterprises face two challenges: complexity and frequent changes in business and technology. in order to survive in their ecosystem and compete with competitors, they are looking for solutions and methods to effectively manage, update, and optimize their businesses and services manage, update and optimize their businesses and services effectively. Enterprise architecture is the solution to overcome the above two problems. Enterprise architecture is a technical, top-down, and comprehensive view of the organization that defines all the components of an organization and the connections between them. In more technical terms, "enterprise architecture" is a set of technical maps, diagrams, and documents that can be used to draw the current state of the organization, identify the bottlenecks, and draw the ideal state of the organization, and then formulate a plan to migrate to the desired state. And operated. In this article, one of the four main processes of the second secondary school board of trustees of Iran Education Organization, which is the registration process and challenges and affects a large audience (stakeholders) every summer, is examined and with the approach of organizational architecture and according to We introduce ADM (TOGAF) method, a desirable and improved model for it in all layers of organizational architecture. The improved model was implemented in three schools, and its performance results were compared and evaluated using a questionnaire. According to the values ​​obtained from the indices of statistical tests, the proposed improved model has performed better than the traditional model.

    Keywords: Improving The Registration Process, Enterprise Architecture, Education, ADM Method, Statistical Test
  • Mohammad Hakkak *, Marzieh Darvishnazadeh Borujeni, Seyed Nasim Mousavi Pages 193-209

    Improving the level of performance quality and achieving the goals and policies of the organization is realized when there is an effective appraisal system with appropriate indicators. Although measures have been taken in the field of employee performance appraisal in recent years, organizations are still not satisfied with the performance evaluation method and its results and feedback. The aim of the current research is to identify and prioritize issues and problem indicators of the performance evaluation system in Chaharmahal and Bakhtiari governorate problem indicators of the performance evaluation system in the Chaharmahal and Bakhtiari governorate. The current research is applied based on purpose and descriptive based on the method of data collection. The statistical population, based on the purposeful sampling method, consisted of 36 experts, including 34 experts, researchers, and managers in the field of performance evaluation in the Chaharmahal and Bakhtiari governorates and 2 university professors. Field, library, and open interviews with experts were used to collect the indicators, and 30 sub-indices were extracted in the form of 8 main dimensions. In order to prioritize the indicators, a questionnaire was designed, and screening was performed using the fuzzy Delphi method. The findings of this research showed that the main dimensions of "weak performance improvement and correction system," "failure to spend resources and facilities for performance evaluation," "incorrect and inappropriate implementation of performance evaluation", and "management weakness in relation to performance evaluation" respectively had the highest priority among dimensions of performance evaluation issues and problems were. In the end, there are solutions to reduce these problems.

    Keywords: Performance Appraisal, Governorship, Issues, Problems Prioritization, Human Resources